We tellen af … van Altamira tot heden

Voor het ‘Ideeënhuis’ in Geraardsbergen wordt 2024 een bijzonder jaar. We tellen af naar Oktober, want dan bestaan we 25 Jaar en dat moet gevierd worden.
Meer dan ooit merken we dat er nood is aan  ‘historische’ context en de wereld van vandaag nog beter te begrijpen. In het Ideeënhuis leggen we die verbanden bloot via één van de oudste kunstvormen die er bestaan… ‘verhalen vertellen’. Vroeger waren dat verhalen rond het kampvuur, wij doen het al meer dan 25 jaar in één van de oudste ‘gebouwen van de Stad Geraardsbergen in de Vredestraat 20.

Primeurs vers van de pers
We dromen nog altijd luidop van de restauratie van dit pand dat van onschatbare waarde is maar in afwachting kreeg onze werking al een grondige opfrisbeurt.

  • Met enige trots stellen we op  4 februari onze nieuwe website voor https://Ideeënhuis.be
  • We geven ook mee dat we nieuwe samenwerkingen aangaan met oa. bARK vzw, Gallery Dada, kunstenares Sieglinde Heymans,…zodat we niet alleen in Geraardsbergen via kunst en cultuur, het heden en verleden kunnen doen samensmelten, maar Geraardsbergen ook in de rest van ons land op de kaart kunnen zetten.
  • We houden ook officieel het ‘Literair Genootschap Dimitri Verhulst’ boven de doopvont

Meer hierover op Zondag 4 Februari – “Op Lichtmis is er geen vrouwken zo arm, of zij maakt haar panneken warm.”

  • Waar komt de traditie van die Pannenkoeken voor lichtmis vandaan?  Rond 2 Februari was vroeger de enige periode waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen. Een ander momentje was 11 November. ’s Avonds was het altijd feest en werd dat gevierd met haardkoeken die later pannenkoeken werden. Wil je meer informatie over alle nieuwigheden?
    Iedereen is welkom in het ideeënhuis van 14u tot 17u00.

Andere activiteiten op de agenda

Traditiegetrouw

Zondag 21 april 2024 is het Erfgoeddag, in het teken van ‘Thuis’.

Aan de basis van het Ideeënhuis ligt Marcel De Sloover die geboren en getogen is in Aalst. Samen met een team van sympathisanten en gelijkgestemde ‘eigenzinnige’ zielen is hij al meer dan 25 jaar een indrukwekkende lijst culturele projecten georganiseerd om de geschiedenis van ‘Geraardsbergen’ niet te laten verloren gaan. Toch blijf je hoe je het draait of keert Marcel een ‘inwijkeling’. Het thema ‘Thuis’ is dan ook zeer toepasselijk. Wanneer voel je je echt thuis in een nieuwe stad of gemeente?
Voor deze editie nodigen we vooral ‘nieuwe burgers’ uit om kennis te maken het rijkelijk verleden van ‘Geraardsbergen’.

Zondag 9 juni en 13 oktober 2024 Verkiezingsbrunch

Ontbijt of Laatste Avondmaal? Wij kiezen voor ontbijt.
Op zondag 9 juni 2024 worden er Europese, federale en regionale verkiezingen georganiseerd. Op zondag 13 oktober vinden de provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen van 2024 plaats. Naar aloude traditie nodigen we iedereen en zeker onze prominenten uit op ons verkiezingsontbijt.


Nieuwigheden die er staan aan te komen

Maandelijkse rommelmarkt wordt voor één keertje een PopUp-CULTmarkt

Naar oeroude traditie blijft de rommelmarkt op de eerste zondag van de maand een vaste waarde. Maar één keertje maken we plaats voor onze eerste editie van onze Pop-Up CULTmarkt waarbij we vrij spel geven aan kunstenaars, schilders, beeldhouwers, artiesten, … hun talenten te showcasen. Wie interesse heeft om mee te doen kan zich inschrijven op de website. Ook organisaties die hun programmatie willen showcasen zijn welkom. Lees er meer over op onze website.


Van Karel Rosier tot Michael Borremans

Karel Rosier zag het levenslicht in Geraardsbergen op 1 oktober 1906 en als kunstenaar, dichter en filosoof één van die verborgen parels die Geraardsbergen altijd trouw is gebleven. 
Wat veel mensen niet weten is dat hij ook een inspiratiebron was voor Michael Borremans. -Eén van onze meest gerenommeerde Belgische kunstenaars van het moment die ook in Geraardsbergen is opgegroeid. Maar er zijn nog veel verbanden… 


Kunstfotografe Yvonne De Roeck – Het verhaal van Koningen en Koninginnen en de wind in de zeilen

Van een oude Klakkenfabriek in Geraardsbergen naar het koninklijk paleis, de Koningin Elisabethwedstrijd of Koning Faroek in Egypte tot zeilen met Hergé. Het leven van Kunstfotografe Yvonne De Roeck was meer dan claire obscure.

https://www.gerardimontium.be/wp-content/uploads/tijdschrift/1236.pdf


Jacques Van Melkebeke  ontbloot – Gedurfd  gedurft!

Jacques Van Melkebeke is misschien één van onze meest miskende Belgisch schilder, journalist, schrijver en stripauteur.  Als eerste hoofdredacteur van het tijdschrift Kuifje schreef hij letterlijk en figuurlijk geschiedenis samen met Hergé, Jacobs, Laudy en Paul Cuvelier en door spartelde hij deze woelige naoorlogse periode. Maar hij schreef anoniem scenario’s en artikelen voor zeer veel publicaties. Zijn eigen werk als surrealistische kunstenaars is minder gekend. Hij groeide op in de marollen te midden van bordelen en bars en het kabaret van zijn grootouders Chez Jacques.
Literatuur en film was zijn uitweg en vooral klassieke schrijvers als Charles Baudelaire, H.G. Wells, Jules Verne, Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens en Alexandre Dumas konden hem inspireren. Hij bracht het grootste deel van zijn vroege jaren door met proberen zijn draai te vinden als schilder. Als leerling van de conservatieve schilder Alfred Bastien schilderde hij portretten, dieren en zeegezichten. Maar na zijn huwelijk krijg hij de kans zijn eigen werk tentoon te stellen. Op een tentoonstelling in 1938 in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten kregen zijn dromerige schilderijen positieve kritieken. Hij kreeg ook negatieve persaandacht toen enkele van zijn erotische tekeningen van een tentoonstelling werden verwijderd wegens “obsceniteit”. Wordt vervolgd

https://www.lambiek.net/artists/v/van-melkebeke_jacques.htm

Rariteitenkabinet – Legt de schedels bloot

Geraardsbergs kunstenaar komt ons verrassen.

Blues of ROK

Was het nu jaren 50-60-70

Rik Dedapper, de grondlegger van de Belgische Bioteelt

Een andere pionier uit Geraardsbergen was Rik Dedapper, een biologische tuinder uit die in de jaren 1970 bekend werd dankzij de praktische handleidingen die hij over zijn vak publiceerde. Alhoewel hij een groot deel van leven in Geel doorbracht overleed hij in 2006  een maand voor zijn 94ste verjaardag, in Geraardsbergen.
Het houden van een moestuin was zeker in de jaren 70 nog een oude Vlaamse traditie, en Dedapper kreeg een grote schare navolgers onder hobbytuinders.
Hij schreef ontelbare ­artikels en zo’n tiental boeken over biologisch tuinieren. Warenhuizen mogen vandaag dan rekken vrijmaken voor biologisch geteelde groenten en fruit, Rik Dedapper was hen decennia voor met zijn milieuvriendelijke gedachtegoed.
Voor de gelegenheid wordt het geheel opgeluisterd met muziek van Dirk
Deze unieke expo is een eerste project dat in samenwerking met Trees De Bruyne oprichtster van bARK vzw wordt gerealiseerd.
https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/anders-gaan-boeren

In de voetsporen van Jacques Brel en Beethoven

Kunstenares en zangeres Sieglinde Heymans inspireert
De moeder van Brel, Elisa Van Adorp, is afkomstig van Geraardsbergen maar het geslacht Adorp gaat helemaal terug tot de de addelijke familie de Trazegnies en via de graven van Vlaanderen en Henegouwen zelfs tot Karel de Grote. Er is ook nog een interessante link met het geslacht van Beethoven vertelde Gepensioneerd schooldirecteur en Germanist James Marchand destijds aan de Standaard. Zo blijken de roots van zowel de Franse chansonnier Brel als de Duitse klassieke componist Van Beethoven elkaar in Geraardsbergen te kruisen…. Maar

https://www.google.be/books/edition/Jacques_Brel_vivre_debout_NE/5DhuDwAAQBAJ?hl=en&gbpv=1&dq=Lisette+Van+Adorp+mere+de+jacque+brel&pg=PT11&printsec=frontcover

De kers op de taart de geboorte van de ‘Genootschap Dimitri Verhulst’

Strikt genomen heeft een literaire genootschap als doel de wetenschap en vaak ook de Nederlandse taal- en letterkunde te bevorderen. Het Genootschap Dimitri Verhulst doet wat de auteur zelf liever niet doet zijn oeuvre en talent savoureren. Zelf staat hij liever niet in de schijnwerpers en wil hij liever gezonde kritiek op zijn werk.
Dimitri Verhulst geboren in Aalst bracht sinds 1999 al meer dan 20 boeken uit. Eén van zijn bekendste werk is ongetwijfeld ‘De helaasheid der dingen’ over zijn bewogen jeugd in het Vlaamse dorp Aalst, dat in het boek ‘Reetveerdegem’ wordt genoemd.
Dit boek is in 2009 verfilmd door regisseur Felix van Groeningen. Verhulst schrijft op zijn ‘Verhulsts’: rauw, archaïsch en met een oog voor het groteske. Zijn stijl kenmerkt zich door alliteraties, rijm en woordspel. Zijn hoofdpersonages bevinden zich veelal in de marge van de samenleving, hij wil hen een stem geven.
Verder bracht hij nog succesvolle boeken uit zoals ‘De laatkomer’, ‘Problemski Hotel’, ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’, ‘De intrede van Christus in Brussel’, ‘De laatste liefde van mijn moeder’ en ‘De zomer hou je ook niet tegen’. Zijn nieuwste boek ‘Hebben en Zijn’ is verschenen in mei 2022.