Het Ideeënhuis heeft een opvallende hardstenen gevel die perfect geometrisch is opgebouwd volgens de zogenaamde ‘gulden snede’. Het charmante pand heeft volgens eigenaar Marcel De Sloover, die de bouwgeschiedenis opzocht, middeleeuwse roots. ‘De kelder dateert uit de vijftiende eeuw en binnenin het huis zijn er nog middeleeuwse elementen zichtbaar. Achteraan sloot het pand aan op het zogenaamde Borsensnijderstraatje, nu gekend als het Kleine Nieuwstraatje.
De vele gedaanten
Het huis onderging zijn meest opvallende transformatie toen het in handen kwam van de patriciërsfamilie Spitaels. Er werd toen een linnenwinkel gevestigd vanaf halfweg de achttiende eeuw. Opmerkelijk overigens dat de Liberale Kring op de Markt, die momenteel ook gerestaureerd wordt, toen ook in handen was van het geslacht Spitaels.
Het huis in de Vredestraat bleef na het vertrek van Spitaels vanaf begin negentiende eeuw een winkelfunctie hebben. Er kwamen onder meer een zeepziederij, een slotenmaker-smid, een handel in koloniale waren en een winkel in naaimachines.
In 1999 kocht Marcel De Sloover het gebouw aan en vormde het om tot het Ideeënhuis dat een culturele thuis werd voor gelijkgestemde zielen die er komen kijken naar alternatieve tentoonstellingen en luisteren naar ongewone voordrachten. Hij verdiepte zich intussen in de historiek van het pand en hij begeleidde het restauratiedossier. De renovatie is nu gestart en duurt wellicht tot 2013. ‘Het wordt een restauratie met respect voor het huis zoals het momenteel is. We plannen geen grootschalige ingrepen, maar gaan wel zorgen voor wat meer comfort en leefbaarheid.’
Het project kan volgens De Sloover als voorbeeld dienen voor de strijd die hij al langer voert voor het behoud van het historisch erfgoed in de binnenstad. ‘We moeten meer respect hebben voor ons bouwkundig verleden. Er is ook meer archeologisch bodemonderzoek nodig, zeker als er bouwwerken zijn. Nu wordt dat nog stiefmoederlijk behandeld.
Cultureel erfgoed
Ondertussen is het pand geklasseerd en officieel ‘Cultureel erfgoed’. In tegenstelling tot wat men zou denken is dat echter een domper op de renovatie vreugde. De administratieve rompslomp om noodzakelijke restauratiewerken te doen en de financiering ervan zorgt ervoor dat dit meer dan ooit een levenswerk wordt.
Dat vormt een serieuze bedreiging voor het Ideeënhuis en jammer genoeg zijn ook andere historische waardevolle panden in Geraardsbergen met een gelijkaardig statuut eenzelfde lot beschoren.